« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Video izradio: Leon Ormanec, 8.b
(Unaprijed se ispričavamo zbog nekoliko nedoličnih fotografija)
U ponedjeljak 9. listopada u školi se obilježio Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje prilikom čega su razrednici sa svojim razredom organizirali niz aktivnosti te ih proveli taj dan. Vrijeme provedbe aktivnosti bilo je samo uvod u program obilježavanja kojeg je osmislila vjeroučiteljica Ivana Seleš, a spremljenu hranu i plodove zemlje blagoslovio kapelan Filip Pušić.
Učenici prvog razreda su čitali strip priču „Od zrna do kruha“ te izrađivali bedževe od zrna kukuruza.
Učenici drugog razreda su upoznali zagonetke o kruhu, pjevali pjesmu Mlinar, glazbenu igru Pekar, čitali pjesmu „Što radi pekar?“, gledali crtani film „Kako je Ana kupila kruh“, rješavali kreativne zadatke na listiću, a vezano za projekt "Pravilna prehrana i zdravlje" probali "zdrave kruhove" koje su im ispekle mame (heljdin, kukuruzni, integralni, crni sa sjemenkama, raženi, kruh od tri vrste brašna,...), zatim su izradili plakat s nazivima i fotografijama "zdravih kruhova" kako bi i ostale učenike naše škole potaknuli da više jedu "zdraviji kruh", proučili i istaknuli sastojke i način pripreme (koje nam mame napisale) te podijelili „zdrave kruhove“ i drugim učenicima škole.
Učenici trećeg razreda su Dane kruha obilježili kao jednu od aktivnosti razrednog projekta "Djeca čuvari baštine". Mame su pripremile i poslale tradicionalna jela. Tako su se na njihovom stolu našle različite zlevanke ili cicvare, orehnjače, digani kolač s kakaom, virovska mazanica, presna mazanica s kukuruznim brašnom, digana kukružnjača s orasima, voglaši, pita sirnica i zeljanica iz Bosne i Hercegovine, kruh namazan s masti i posipan s paprikom ili šećerom, slavonske poderane gače, kukuruzni i bijeli kruh, a od pravih težačkih jela imali su domaće krpice sa zeljem, grah zapečen na kukuruznom brašnu, pečeno zelje i pečeni špek i još kojekakvih kolača i peciva. Jela su degustirali i iznijeli svoja mišljenja o okusima, a nakon toga su slijedili opisi jela kako bi saznali za koje su mjesto karakteristični i od kojih se namirnica sastoje. Zaključili su da je sastojak gotovo svih jela svinjska mast, hrana im je bila vrlo ukusna i smatraju da su se naši preci hranili zdravije nego mi danas.
Nakon toga su čitali pjesmu o kruhu, slušali zvukovnu priču mlinova iz Rastoka, pjevali o brašnu i mlinaru, tjeloglazbom oponašali vodopad, mlinsko kolo, kamen koji drobi zrno i puhanjem su hladili friško pečeni vrući kolač.
Učenici četvrtog razreda su čitali tekst vezan za Dane kruha „Lukin kruh od sedam kora“ te objašnjavali značenje izreka vezanih za kruh, a zatim se bacili na kreativni dio izrađivanja mozaika na kartonu od raznobojnih sjemenki.
I učenici viših razreda bili su vrijedni te su vrijedno pripremili i ukrasili košare s jesenskim plodovima te pladnjeve s kolačima i pecivima kako bi se ukrasio stol u holu škole kojega je kapelan blagoslovio.
Učenici 5.a razreda su izrađivali listiće na štapićima kojima su ukrasili stol u holu, uredili su svoju učionicu te se za nagradu počastili proizvodima koje su pripremili roditelji. Isto su napravili i učenici 5.b razreda koji su iskušavali razna slatka i slana peciva u izradi njihovih mama te su ukrasili košare s jesenskim plodovima koje su svoje mjesto našle na stolu u holu.
Učenici šestog razreda su bili marljive pčelice i pripremali medenjake u školskoj kuhinji kojima su se pogostili učenici i djelatnici škole, a moći će se kupiti i na Medvenom denu u Đurđevcu ove subote, 14. listopada. Više o tome pročitajte u vijesti „Radionica izrade medenjaka – Medenjaki z molvarske škole“.
Razrednica 7.a razreda je sa svojim učenicima prisustvovala na radionici izrade medenjaka te su se družili s učenicima šestog razreda. Osim što su nešto novo naučili, dobro su se i zabavili praveći medenjake za korisnu svrhu. Učenici 7.b razreda družili su se u svojem razredu kušajući razne proizvode koje su ispekle njihove mame i koje su učenici donijeli u školu.
Učenici 8.a razreda povezali su obilježavanje Dana kruha s profesionalnom orijentacijom te su proučavali zanimanja poljoprivrednik i pekar, a na kraju se i počastili proizvodima koje su donijeli od kuće.
Učenici 8.b razreda s razrednicom Marijom Halaček povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje i kruha proveli su volontersku akciju – pospremanje kukuruza na obiteljskom gospodarstvu obitelji Mije Lončara u Gornjoj Šumi. U samo dva školska sata učenici su s veseljem pospremili punu prikolicu kukuruza. Simbolična akcija imala je cilj: aktivno uključivanje u život i rad svoje okoline, razvijanje radnih vještina i empatije prema drugima. Ujedno je i tradicionalno obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje proteklo izravnim doticajem s tako važnim plodom naše podravske ravnice – kukuruzom.
Nakon odrađenih aktivnosti u 11:30 u holu škole je održan kratki program kojega je osmislila vjeroučiteljica Ivana Seleš s učenicima nižih razreda te vjeronaučnom grupom, a kapelan Filip Pušić je blagoslovio hranu i plodove kojima je stol bio ukrašen. Nakon blagoslova i programa, učenici i djelatnici škole su se počastili blagoslovljenom hranom.
Za lijepo ukrašen pano koji je dodatno istaknuo obilježavanje Dana kruha zaslužan je učitelj likovne kulture Zvonimir Haramija te vjeroučiteljica Ivana Seleš.