preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
Vrijeme sada - Molve


   

 weather online - Molve

Vrijeme dodatak
YoWindow.com yr.no
Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

anketa-questionnaire
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?


dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

       

  

  S P O N Z O R

 

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

      

   

   

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
KNJIGA MJESECA

  
           Book of the month

R.A.I.N.B.O.W.

OSNOVAC

     

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

legende - svetište

The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

uređenost Molva

      
European Competition for towns and villages in bloom

molvarski "meljin"

     
            Mill model in Molve

poznate ličnosti

     
Famous people from Molve

LEGENDE

     

           legends

OŠ Molve - KUD Molve

      
Primary school Molve - folklore

Galerija "Marijan Jakubin"

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

Povijest

POVIJEST ŠKOLE

                       

             Učiteljski dom                                                          Školsko igralište

Prvi pisani tragovi o postojanju škole u Molvama iz godine 1674., ubilježeni su u knjizi “Građa za povijest školstva u Hrvatskoj”.

             Školska spomenica spominje da je škola u Molvama osnovana 1765.godine. Osnovao ju je domaći sin pater Filip Litvić, koji je u starosti službovao u Molvama kao župnik, od 1794. do 1824.godine. Nastava se obavljala u župnom stanu, a učitelji su bili župnici i graničari podčasnici. Škola nije bila obavezna već su je pohađala ona djeca čiji su roditelji htjeli da im djeca znaju čitati i pisati. Nastava je trajala za vrijeme kad je župnik bio u selu.

            Kanonska vizitacija (1771.) bilježi da su djeca iz Molva išla u školu u Virje. Kasnija vizitacija bilježi (1825.) učitelja Stjepana Kovača i 40 dječaka polaznika nastave što ukazuje na početak redovne nastave. Godine 1800. izgrađena je nova graničarska zgrada, a stara je pretvorena u školu i stan za učitelje. U toj se zgradi odvijala nastava do 1850. godine kada se gradi nova školska zgrada. Nastava se tad održava u nekoliko objekata sve do 1964.godine kada je izgrađena nova, sadašnja školska zgrada sredstvima doprinosa mještana, Republike Hrvatske te Đurđevačke komune.

           Sve do 1872. godine zabilješke u ljetopisima govore o pohađanju djece u četiri razreda i to na njemačkom jeziku. Nadzor nad školama imao je nadbiskupski Duhovni stol u Zagrebu, a mjesni nadzor imao je župnik. Nakon II. svjetskog rata odmah je organizirana nastava, a broj djece se povećava. 1956./57. škola radi s osam odjeljenja od I.-VIII. razreda sa 238 učenika. Sve do 1957.godine učenici viših razreda nakon četvrtog razreda morali su odlaziti u školu u Virje.

          1960./61.godine službeno se organizira osmogodišnja škola, a sama škola postaje centralna škola s područnim školama u Medvedički i Gornjoj Šumi sa 368 učenika. Od 1964.godine matična škola sastoji se od područnih škola Ždale, Repaša, Medvedičke i Gornje Šume. Za učenike putnike viših razreda organiziran je prijevoz učenika autobusom.

          Danas se sastav promijenio. Matična škola ima dvije Područne škole u Medvedički i Repašu. 2002.goodine Općina Molve i Ministarstvo prosvjete i sporta sagradili su  novu školsku zgradu u Repašu. Zgrada u Molvama stalno se obnavlja, dograđuje i uređuje, zahvaljujući razumijevanju Općine Molve i županije.

          Škola teži biti suvremenija, bliža i prilagođenija učenicima i društvu u cjelini. Osobita briga se vodi o mogućnostima razvijanja interesa učenika za sport te razne ostale aktivnosti. 2000.godine sagrađena je uz školu velika sportska dvorana, a 2003. god. renovira se, uređuje i dopunjuje sportski park s igralištem uz školu. Škola nudi učenicima široku ponudu aktivnosti. Mogu birati između dvadesetak  različitih grupa. Uz te aktivnosti učenicima je omogućeno pohađanje izbornih predmeta informatike i robotike. Učionice za te predmete su suvremeno opremljene s pristupom na internet.

         Škola danas ima značajnu ulogu u odgoju djece naročito kod organiziranog korištenja vremena putem različitih sadržaja i aktivnosti te zbog toga nastoji učenike okupiti u raznim interesnim skupinama. Sredina to uviđa pa nastoji osposobiti školu materijalno i kadrovski kako bi mogla udovoljiti potrebama suvremenog življenja.

                          

 1964. izgrađena zgrada škole                "Pilj", sadašnje mjesto škole u centru mjesta

                                                                                 Ivan Jaković, ravnatelj škole

Priloženi dokumenti:
Molve 05.JPG

preskoči na navigaciju