preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
Vrijeme sada - Molve


   

 weather online - Molve

Vrijeme dodatak
YoWindow.com yr.no
Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

anketa-questionnaire
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?


dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

       

  

  S P O N Z O R

 

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

      

   

   

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
KNJIGA MJESECA

  
           Book of the month

R.A.I.N.B.O.W.

OSNOVAC

     

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

legende - svetište

The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

uređenost Molva

      
European Competition for towns and villages in bloom

molvarski "meljin"

     
            Mill model in Molve

poznate ličnosti

     
Famous people from Molve

LEGENDE

     

           legends

OŠ Molve - KUD Molve

      
Primary school Molve - folklore

Galerija "Marijan Jakubin"

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

Naive art

NAIVA; FENOMEN NAPROSTO

    Naiva, kao osebujna grana likovne umjetnosti, dobila je svoj naziv tek kad je izgradila i ustanovila svoj prepoznatljiv stil. Naziv je opće prihvaćen, mada nema nikakve veze sa lakomišljenošću, a hrvatski stil *Naive dobio je visoko mjesto kao originalan pravac opće svjetske likovne baštine...
   Podravska Naiva datira s početka dvadesetog stoljeća, a protagonisti su bili samouki i daroviti stvaraoci, koje je objedinio i motivirao Krsto Hegedušić, uvaženi slikar i profesor. Slikari Naive, uglavnom- slikaju na naličju stakla, što uljanoj boji daje poseban sjaj i zaštitu. Nešto kasnije pojavljuju se i kipari, koji oblikuju figure i figuralne kompozicije, većinom u drvetu. Zajednička tematika ovih umjetnika vezana je za zavičajnost, pa bile to idilične teme podravskog krajolika, bile socijalne prilike, običajna događanja, legende i sakralni prizori... uvijek ćemo prepoznati njihovu pripadnost svome podneblju; zadivit će nas „ukrasni“ rukopis koji nam oživljava  vizualni ugođaj. Oduševljava nas poticaj koji  animira brojne zaljubljenike, što su ovom umjetničkom pravcu dali trajnu egzistenciju u širokoj lepezi velikog broja vrsnih slikara i kipara, koji su „Čudo hrvatske Naive“ pronijeli čitavim svijetom.
Teško ćemo pronaći neku poznatiju svjetsku galeriju koja u svom fundusu ne posjeduje  djela hrvatske Naive. Brojni stvaraoci ovog umjetničkog žanra i danas- snažno djeluju na sceni svjetske inventivne kulture; nedavno su najistaknutiji majstori „palete naiva“ doživjeli novo priznanje oslikavajući predimenzionirana uskršnja jajca...

   Spomenimo samo nekoliko slavnih prezimena ovog stvaralaštva:   Generalić,  Večenaj, Kovačić, Lacković, Skurjeni, Smaić, Rabuzin, Mraz, Virius, Gaži, Stolnik,  Kopričanec, Ivančan... Nešto mlađi su:  Štrfiček, Grabar, Toth J. i Toth M., Kolareki, Pongrac, Blažeković...i brojni drugi izvorni stvaraoci.

 MOLVARSKI  LIKOVNI KRUG

    Teško je u svijetu naći toliko vrsnih likovnih umjetnika u regionalnom prostoru, kao što je to podravski kraj s lijeve i desne obale Drave.  Ti brojni stvaraoci prostorno su udruženi u udruge, sekcije, centre...a značajno mjesto pripada Molvarskom likovnom krugu sa sjedištem u Molvama. Naravno, neki su stvaraoci udruženi u više udruga radi zajedničkih aktivnosti, ali uvijek imaju i svoj domicilni karakter. Isto tako, svaka udruga ističe svoje najznačajnije autoritete, a u Prekodravlju su to Mijo Kovačić Ivan Večenaj, koji su, inače- doajeni naše i svjetske Naive.

   Ovu likovnu udrugu sačinjava nekoliko desetaka vrlo aktivnih članova, koji njeguju hrvatsku klasičnu Naivu; tek nekolicina- naginje akademskom realizmu. Udruga posjeduje galeriju kao molvarsko kulturno dobro gdje se realiziraju izložbeni i drugi programi iz šire zajednice. Većina članova ovog Kruga- imaju vlastiti atelier, te izložbene prostore i privatne zbirke. Redovito organiziraju skupne i samostalne izložbe u domovini i inozemstvu, te organiziraju likovne kolonije i humanitarne aktivnosti. Ova udruga uživa visok ugled u svijetu likovne umjetnosti, svojih sugrađana, te ustanova; Osnovna škola Molve- svake godine organizira u svom prostoru izložbu slika jednog od članova udruge. Inače, svaki član Molvarskog likovnog kruga postigao je svoj originalni izražajni stil pa je svatko od njih prepoznatljiv na prvi pogled. Isto tako, osim uobičajenih idiličnih prizora, svatko ima i svoje posebne motive, te izričajni tretman bilo na staklu ili platnu. Većina članova ove likovne asocijacije spada u sam vrh hrvatske Naive, pa ih nije potrebno posebno predstavljati; oni su gotovo svakodnevno na hrvatskoj izložbenoj sceni.                  

                                           Darko Markić, akademski slikar

preskoči na navigaciju