« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Video izradio: Leon Ormanec, 8.b
(Unaprijed se ispričavamo zbog nekoliko nedoličnih fotografija)
Stranicu STARA MOLVARSKA JELA za vas pripremila: Katica Ištvan
Prge
Sastojci:
2500 g svježeg kravljeg sira
15 g soli
10 g mljevene crvene paprike (slatke i ljute po želji)
češnjaka ako volite
Priprema:
2500 g sira izmiješati sa 15 g soli i 10 g crvene paprike. Ako volite aromu češnjaka protisnite ga ili izrežite što sitnije i dodajte u smjesu. Oblikovati u stošce – prge koje se suše na suncu. Za još bolju aromu prge je dobro malo staviti na dim.
Prežgana juha
Sastojci za 4 osobe:
1 l vode
3 dag brašna
4 dag masti
lovor list
sol
1. Na masti popržite brašno do svijetlo smeđe boje (želite li lijepu crvenkastu boju juhe, dodajte zaprški crvenu papriku) pa polako dolijevajte hladnu vodu kako se ne bi stvorile grudice od zaprške.
2. Dodajte lovorov list, posolite i kuhajte 20 minuta.
3. Prežganu juhu možete poslužiti s razmućenim jajima koje uz miješanje zakuhajte u juhu ili poprženim kockicama kruha.
Hladetina
Sastojci za 5 – 8 osoba
5 komada svinjskih nožica
750 g svinjske glave i kožica
50 g luka
10 zrna papra
3 lovorova lista
3 litre vode
1 žlica vegete
80 g mrkve
40 g peršinova korijena
Priprema:
Nogice, svinjsku glavu i kožice dobro ostružite i operite (nogice prethodno zasijecite). Mrkvu, peršin i luk očistite, operite i narežite na kolutiće.U veću posudu nalijte hladnu vodu i stavite odmah meso, sol, papar u zrnu, lovor, vegetu te kuhajte oko 3 sata na umjerenoj vatri. Povrće dodajte kad je meso napola mekano.Kad je meso kuhano, izvadite ga iz vode, odvojite od kosti pa izrežite na manje komade. Vodu zatim procijedite, ostavite da se malo ohladi pa oberite masnoću s površine.Narezano meso složite u plitku posudu, povrće rasporedite između i zalijte mlakom juhom u kojoj se kuhalo meso. Sve ostavite na hladnom mjestu dok se tekućina ne stisne.
Nadjevena kokoš
Sastojci: Za 4 osobe:
1 manja kokoš od oko 1 – 1.5 kg
10 dag kokošje jetre (može u kombinaciji sa ostalim kokošjim iznutricama)
5 dag slanine
1 grančica mažurana
1 grančica peršina
2 žlice vrhnja
1 jaje
1 žlica mrvica
sol i papar
Priprema: Kokoš dobro oprati i posušiti. Prirediti nadjev. Jetru i slaninu sitno narezati i izmiješati. Dodati sjeckani mažuran, peršin, vrhnje, jaje i mrvice. Nadjenuti kokoš i zašiti otvor koncem. Kokoš se kuha kako bi se dobila i fina juha. Ako je kokoš pak mlađa može se i peći u rolu uz stalno podlijevanje vodom ili još bolje temeljcem.
Okruglice
Sastojci:
6 žlica masti ili ulja
4 žemlje
½ l mlijeka
¾ l brašna
4 jaja
1 žlica kosanog peršina
2 žlice soli
Priprema:Žemlje nareži na male kocke i prži ih na masti. Zatim ih polij mlijekom i ohladi. U ohlađeno dodaj brašno, jaja i sol. Napravi tijesto i neka odstoji 1 sat. Od toga tijesta s mokrim rukama pravi okruglice veličine male jabuke. To kuhaj u slanoj vodi 15 – 20 minuta. Može se poslužiti sa salatom, a može biti i prilog divljači ili pak kiselim jetricama. Recept bake Marije Frančić (kuharica iz 1926. godine)
DOBAR TEK!