« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Video izradio: Leon Ormanec, 8.b
(Unaprijed se ispričavamo zbog nekoliko nedoličnih fotografija)
Učenici sudionici Erasmus+ projekta sa svojom su voditeljicom, učiteljicom Marijom Halaček, na organiziranoj terenskoj nastavi posjetili dvije važne lokacije: pročistač u Molvama i eko-imanje „Zrno“ u Habjanovcu. U vođenim su im se aktivnostima pridružili i članovi ekološke grupe s učiteljicom Biljanom Vargek Kantar.
Vođeni obilazak pročistača otpadnih voda u Molvama dogovoren je s poduzećem „Komunalije“ iz Đurđevca za četvrtak, 13. listopada. Dobro pripremljeni djelatnici Komunalija učenicima su objasnili postupak prikupljanja otpadnih voda, čišćenje od grubog otpada, pjeskolovce i mastolovce, ulogu bakterija u pročišćavanju voda u bazenima te postupak vraćanja pročišćene vode u prirodu. Objasnili su i mogućnost korištenja prikupljenog mulja, a pripremili su i mikroskop za kojim su učenici imali priliku pregledavati vodu. Sustav pročišćavanja otpadnih voda u Molvama dobro funkcionira i prati se digitalno, a djelatnici ga obilaze uglavnom jednom tjedno. Domaćini su učenike i počastili grickalicama kao nagradom za interes u području očuvanju okoliša i želji za upoznavanjem sustava kojim se svakodnevno koriste, a nisu svjesni procesa koji se oko njih zbivaju kada puštaju vodu u domaćinstvu ili u školi.
Eko-imanje „Zrno“ nalazi se u malom selu Habjanovcu, oko 60 kilometara udaljenom od Zagreba. Ukupno ima 20 hektara zemlje, a samo u jednoj parceli 10 hektara. Imanje je okruženo šumom, a na svojim površinama i u svojim objektima nastoji ujediniti ekološku poljoprivrednu, prerađivačku i pekarsku proizvodnju. Proizvodi su izrađeni u malim količinama i svi su ekološki certificirani i bez namirnica životinjskog podrijetla. Ne koriste se mineralna umjetna gnojiva, pesticidi ni herbicidi. Povrće i začinsko bilje za svježu se potrošnju uzgaja na više od 200 no-dig gredica. Zdrava se hrana poslužuje u njihovu bistrou u Zagrebu.
Tijekom obilaska učenici su imali priliku naučiti zašto je dobro pokrivati tlo zimi ako na njemu nije posijana ili posađena neka povrtna kultura, razgledati nekoliko hotela za kukce, doznati zašto je klasično oranje, tzv. zimska brazda, zapravo štetna za budući uzgoj žitarica na polju, kakva je to no-till obrada zemlje, što je zelena gnojidba i o mnogim drugim metodama koje podižu kvalitetu poljoprivredne kulture, ali i obnovu okoliša.