« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Video izradio: Leon Ormanec, 8.b
(Unaprijed se ispričavamo zbog nekoliko nedoličnih fotografija)
Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Sorte jabuka
Danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka. Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae), a stablo pitome jabuke potječe iz južnoga Sibira te srednje Azije i istočne Europe odakle se proširilo po cijelome svijetu. Stablo jabuke najviše je kultivirano stablo na svijetu.
Poznate su sljedeće sorte jabuka: gala, golden delicious, red delicious, Granny Smith, jonagold, idared, fudži itd.
Gala jabuke u prosjeku su srednje veličine težine oko 160 grama, okruglo konusnoga oblika, dobroga okusa i ugodne arome. Boja je u osnovi žuta s crvenom obojenošću preko toga posebno s osunčane strane. Vrijeme je dozrijevanja u prvoj polovini mjeseca kolovoza.
Red delicious plodovi su krupni i tamnije crvene boje, imaju blago izduženi oblik. Dobroga je okusa i karakteristične arome. Jabuke su spremne za branje u drugoj polovini rujna.
Golden delicious plodovi su srednje veličine, dobroga slatkog okusa i karakteristične arome. Boja pokožice žute je boje u različitim nijansama. Bere se u rujnu, i to krajem mjeseca. Te se jabuke nakon branja mogu dugo čuvati u skladištu.
Granny Smith jabuke su čvrste i ugodno kiseloga okusa, boja je plodova u nijansama zelene i u određenoj mjeri može imati bijele točkice po sebi. Jabuke su krupnije i nepravilno okruglastoga oblika. Za branje su spremne u drugoj polovini listopada.
Isaac Newton i jabuka
Isaac Newton došao je na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jedna jabuka. Promatranje jabuke koja pada okomitom putanjom potaknulo ga je na razmišljanje o tome što utječe na predmete da padaju pravom linijom prema tlu.
Adamova jabučica
Izraz potječe od legende da je jedan komad voćke ostao zaglavljen u Adamovu grlu nakon što je zagrizao jabuku i napravio izbočinu. Neovisno o podrijetlu naziva, izbočenje karakteristično za muške vratove nije povezano s jabukama, već je riječ o hrskavici s prednje strane grkljana (larinksa).
Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van
Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.
Izvor: 20. 10. – Svjetski dan jabuka | Profil Klett (profil-klett.hr)