Izvor: Željkica Čerepinko, učiteljica 4. r./
Ove školske godine učenici 3. i 4. razreda sa svojim učiteljicama Katicom Ištvan i Željkicom Čerepinko provode zajednički razredni projekt pod nazivom „Djeca čuvari baštine“.
Cilj ovog projekta je kroz etno sadržaje upoznati djecu s tradicijskim vrijednostima i običajima te na razumljiv način im približiti prirodnu i kulturnu baštinu Hrvatske i poticati inicijativu i poduzetnički mentalitet.
Tako su proteklih desetak dana učenici sakupljali stare predmete koji su se nekada koristili u kućanstvu kako bi ih izložili u holu škole za Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
U ponedjeljak 13.10.2025. povodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje realizirana je prva aktivnost ovog projekta odlaskom na terensku nastavu gdje su učenici sa svojim učiteljicama posjetili mlin, pilanu i pekaru.
Posjet elektro mlinu u Drnju je bio zaista zanimljiv jer su učenici mogli vidjeti potpuni proces kako se dolazi od pšenice do brašna. Obilazak elektro mlina obuhvatio je postupak od vaganja dovezene pšenice, pročišćavanja zrna do mljevenja i nastanka brašna.
Mlinarica Ana je napomenula kako je njihovo brašno prirodno, za razliku od onog iz velikih industrijskih mlinova, bez ikakvih poboljšavača. Asortiman mlina obuhvaća griz, oštro i glatko brašno, pir, raž, ječam i kukuruz te stočno brašno i posiju. Za kraj posjeta gospođa Ana je svakog učenika darivala kilogramom glatkog brašna.
Nakon toga uslijedio je posjet pilani Šimunić koja se nalazi odmah u susjedstvu. U pilani je učenicima bilo interesantno vidjeti velike strojeve kojima se trupci obilježavaju i pile te postrojenje za brušenje pile.
Nakon toga uslijedio je kratak odmor uz sendviče u parku i dječjem igralištu Drnje.
U pekari Virje učenike je dočekao gospodin Begović te im pokazao unutrašnjost. Tako su u pekari vidjeli stroj kojim se miješaju sastoji za tijesto kruha, stol na kojem se oblikuje kruh i kako se strojem razvaljuju i rolaju kiflice te nezaobilazne velike peći. Učenici su imali prilike od tijesta mijesiti i oblikovati kiflice i pletenice. Za kraj su počašćeni pizzama i sokovima te paketićima peciva i čokoladica koje su ponijeli kućama. Obogaćeni novim iskustvom vratili su se na program i blagoslov u svoju školu.















