2022-10-17 09:37:00 TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA Učenici 4. razreda su od 10. do 14. listopada obilježavali Tjedan školskog doručka kao jednu od aktivnosti u svojemu ovogodišnjem razrednom projektu Moje najveće bogatstvo – zdravlje. U ponedjeljak, 10. listopada su intervjuirali našu školsku kuharicu kako bi saznali: kada započinje njezin radni dan, koliko obroka priprema, koliko joj vremena treba u pripremi školskog doručka, koja se hrana najbolje jede, a koja najviše baca, koliko kruha i mlijeka posluži, što joj je najlakše, a što najteže u poslu i sl. Na kraju su je pitali što bi poručila djeci koja se hrane u školskoj kuhinji, a što njihovim roditeljima. Evo nekih zanimljivih odgovora: djeca najviše vole jesti tjesteninu, a najviše se baca povrće, najteži dio posla je kada djeca vraćaju hranu koju mora baciti, djeci poručuje da probaju okus hrane prije nego je vrate i da se hrane što raznolikije. Učenici su taj dan započeli i s vaganjem otpadne hrane u školskom restoranu. Zadnji dan tjedna na satu razrednika su iskoristili svoje podatke, izračunavali i čudili se. Najviše se vraćalo i u otpadu završilo jelo Gris s grožđicama, čak 12,70 kg, dok su najviše pojeli Slanutak s kobasicom i špekom te Tjesteninu s makom. U otpadu je od svakog spomenutog jela završilo 9.60 kg. Evo još samo podatak da su učenici izračunali i ukupnu količinu otpadne hrane na kraju tjedna, bacili smo čak 54,90 kg hrane. Onda znamo i koliko je to mjesečno no kada to podijelimo sa 115 učenika koliko ih se u našoj školi hrani dobijemo podatak koji odgovara statistikama bacanja hrane po osobi u Hrvatskoj. Naime u Hrvatskoj se godišnje prosječno baci 84 kilograma hrane po stanovnika dok u svijetu 74 kilograma. Ove brojke nas pozivaju da stanemo i zamislimo se. Imali smo još jednu zanimljivu aktivnost. Određivali smo vrijednost nekih namirnica koje se pripremaju u našoj školskoj kuhinji prema kategorijama: biljnog/životinjskog porijekla, lokalno/uvezeno, uzgojeno/kupljeno, svježe/prerađeno, sezonsko (za voće i povrće), put namirnice od polja do stola. S Tjednom školskog doručka smo povezali i Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Pripremali smo Zdrave muffine, bez bijeloga brašna, masnoća i šećera, a upotrijebili smo zobene pahuljice, banane, med, jogurt, tamnu čokoladu i bobičasto voće. Uz muffine smo poslužili i voćnu salatu. Eto pokušavali smo osvijestiti da je vrlo važno, ali i naša odgovornost brinuti se za vlastito zdravlje. S različitim aktivnostima nastavljamo dalje. |
Osnovna škola Molve |