2017-10-23 13:51:12 SRETAN VAM DAN JABUKA! 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, koju je započela 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka se spominje u mnogim pričama i mitovima, a poznati grčki mit govori nam da je grčka boginja svađe Eris bacila jabuku između tri najmoćnije božice Olimpa, Heru, Afroditu i Atenu, na jabuci je pisalo ‘za najljepšu’. Naravno božice se međusobno nisu mogle dogovoriti koja je najljepša pa su za sud pitale trojanskog princa Parisa. Afrodita potajno Parisu obeća najljepšu ženu na svijetu Helenu, da za uzvrat nju proglasi najljepšom božicom Olimpa. Paris pristaje, proglasi Afroditu najljepšom i dobi Helenu te tako izbije Trojanski rat u kojemu nakon deset godina rata Grci opljačkaše i razoriše Troju do temelja. Jedan drugi mit, onaj biblijski o Adamu i Evi pripovijeda nam da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog drveta znanja. Kad Adam i Eva probaše plodove sa toga drveta, spoznaše svijet i shvatiše da su goli. Za kaznu ih Bog protjera iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbolom znanja ali i grijeha (jabuka = lat. malus, zlo = lat. malum). Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. Koristi od jabuke korisna je za zdrav san grlobolju protiv prehlade opekline pretilost očuvanje zubi svjež dahDomaća jabuka je porijeklom iz Azije, a prvotno je uzgajana u Turskoj i Kavkazu odakle se proširila po Europi. Jabuke su uzgajali stari Feničani, Grci i Rimljani, a Aleksandar Veliki je jednu vrstu jabuke donio u Grčku oko 300. g.p.n.e. Iz doba Rimljana potječe uzrečica „od jajeta pa sve do jabuke“ jer je bilo uobičajeno da se obrok započne jajetom, a završi jabukom. Karlo Veliki naredio je sadnju jabuka u franačkim zemljama oko 800. godine. U Ameriku jabuka stiže sa Engleskim kolonizatorima oko godine 1600. Jabuke su biljke drvolika ili grmolika oblika s bijelim ili ružičastim cvjetovima koji cvatu u travnju i svibnju. Jabuka je prozvana kraljicom voćaka i pripada rodu iz porodice ruža, a znano je za oko 25 raznih vrsta jabuka. Danas je domaća jabuka najrasprostranjenije voće sa oko 8000 poznatih sorti jabuka. Divlja ili šumska jabuka raste u Europi samoniklo u svijetlim listopadnim šumama. JESTE LI ZNALI? jabuka pripada porodici ruža jabuka se bere uglavnom ručno jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje New York se naziva još i The Big Apple od drveta jabuke izrađuju se "čarobni štapići" drvo jabuke može rađati i do 100 godina najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg danas ima preko 8000 sorti jabuka jabuka čisti zube najspominjanije voće u literaturi podcijenjeno, dragocjeno voće postoje dokazi da su ljudi jeli jabuke još prije 6500 godina prije nove ere jabuke su najbolje kada su neoguljene jer njihova kora sadrži najviše vlakana i antioksidansa pranjem zubi uništavamo oko 60%, a jedenjem jabuke i do 90% bakterija u ustima jabuka je bila omiljeno voće Grka i Rimljana
Naša ekološka grupa u čast kraljici voća posvetila je prigodni pano te istraživala zdrave recepte sa jabukama koje donosimo u nastavku. PITA OD JABUKA Sastojci 300 oštrog brašna 150 g masti/margarina 3 pune žlice šećera (ili više ovisno o slatkoći jabuka) prstohvat soli 2 žlice vrhnja 2 žumanjka 1 vanil šećer 1 limun cimet i grožđice po željiPostupak Pomiješajte brašno i mast/margarin, dodajte koricu i sok 1 limuna, te ostale sastojke. Zamijesite tijesto i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ukoliko je potrebno možete dodati vrhnje. Tijesto prepolovite na 2 dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Jabuke ogulite i naribajte, stavite u cjediljku i ostavite 15-tak minuta da puste sok. Dodajte 4 žlice šećera, 1 vanil šećer i cimet. Ukoliko volite, dodajte i grožđice, a ako su jabuke kiselije možete dodati još šećera. Tijesto razvaljajte na veličinu protvana. Prvo ispecite donje tijesto do pola, zatim stavite nadjev i drugo tijesto koje izbodite vilicom. Peći još 30-tak minuta na 180 stupnjeva C ili dok ne porumeni. Dobar tek! SUŠENE JABUKE Sastojci:reske jabuke koje nisu špricane Priprema: Jabuke, poželjno je da su što tvrđe, narežite na tanke listiće. Napravite otopinu od limunova soka, cimeta, vode i šećera. Stavljajte jabuke u tu otopinu čim ih narežete da ne potamne. Ostavite ih 15 minuta pa rasporedite na papir za pečenje i sušite u pećnici na 60-80 Celzijevih stupnjeva na programu ventilacije tri do četiri sata, ovisno o debljini listića. Prema potrebi ih okrenite. Suhe ostavite da se ohlade i spremite u škarnicl.
ENERGETSKE JABUKE IZ PEĆNICE Sastojci:1 kg jabuka Priprema: Za nadjev izmiješajte sve sastojke osim bučinih sjemenki i soli. Jabukama izdubite sredinu pa ih napunite nadjevom. Na vrh stavite sjemenke buče pa pecite u pećnici 30 minuta. Ostavite da se ohlade pa pospite s nekoliko zrna ružičaste himalajske soliZDRAVI KOLAČ OD JABUKA Sastojci: 1 veliko cijelo jaje 1 šalica šećera 1 šalica grisa 1 šalica mljevenih oraha 1 šalica mlijeka 2 šalice naribanih jabuka dio možete naribati na skroz sitno, dio na krupno pola šalice ulja 2 pune žlice brašna 1 prašak za pecivoPriprema: Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije. Pripremite si sve sastojke. Jaje sa šećerom izmiksajte dok ne pobijeli, nekoliko minuta. Umiješajte ostale sastojke. Izmiksajte da se sve spoji. Kalup promjera oko 28*32 cm namastite. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 30 minuta, odnosno dok se kolač sam ne odvoji od stranica kalupa.Napomena: Šalica je ona od 2-2.5 dcl SMOOTHIE OD BANANE I JABUKE Sastojci:
Mladi ekolozi grupe Jaglac |
Osnovna škola Molve |