preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
Vrijeme sada - Molve


   

 weather online - Molve

Vrijeme dodatak
YoWindow.com yr.no
Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

anketa-questionnaire
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?


dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

       

  

  S P O N Z O R

 

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

      

   

   

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
KNJIGA MJESECA

  
           Book of the month

R.A.I.N.B.O.W.

OSNOVAC

     

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

legende - svetište

The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

uređenost Molva

      
European Competition for towns and villages in bloom

molvarski "meljin"

     
            Mill model in Molve

poznate ličnosti

     
Famous people from Molve

LEGENDE

     

           legends

OŠ Molve - KUD Molve

      
Primary school Molve - folklore

Galerija "Marijan Jakubin"

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

legende - marijansko svetište

Župna crkva
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo

Gradnja crkve započela je 1853. godine, a završena je nakon gotovo 10 godina gradnje – crkva je blagoslovljena 9. studenog 1862. godine, kada je u Molvama župnikom bio Franjo Drobčec (1858. – 1866.). Unutrašnjost crkve dao je oslikati župnik Blaž Tomašić. Crkva je oslikana je s 26 fresko-slika čiji autor je zagrebački slikar Antonini, a svoj posao završio je 1890. godine.

Već iz daljine, sa prilazne zapadne ceste panoramom ovog slavnog podravskog prošteništa dominira svečano oblikovano pročelje i vitki i visoki crkveni toranj nove župne crkve Blažene Djevice Marije na pjeskovitom brežuljku zvanom Krbuljin. Iako po svojim dimenzijama smiona gradnja, nije neobična za staro i slavno marijansko svetište, u kojem su vjera i zavjet čudotvornom kipu Majke Božje Molvarske, gotovo pet stotina godina stare zaštitnice sela i župe, činili sastavni i uvijek prisutni dio molvarske svakodnevnice. Ova grandiozna građevina u srcu Podravine, danas je, zapravo, najraniji poznati rad Franje Kleina, velikog zagrebačkog graditelja iz druge polovice 19. stoljeća.
Osnova crkve bila je sagrađena kao jednostavna longitudinalna građevina u obliku latinskog križa s transeptom i izdvojenom polukružnom apsidom u kojoj je smješten glavni oltar. Uz glavni oltar, u crkvi su postavljena četiri pobočna oltara, dva u glavnom brodu i dva u transeptu.
Prostor crkve zadivljuje svojom veličinom i impozantnim mjerama: duljina iznosi 43 metra, visina 15 metara, širina transepta 27 metara, dok je visina zvonika 45 metara. S obzirom na činjenicu da je sagrađena u mjestu koje je u vrijeme izgradnje brojilo samo 140 kuća, molvarska župna crkva predstavlja izuzetan graditeljski poduhvat.
Pročelje crkve oblikovano je u slogu neoromanike, brižljivo osmišljene okomite i vodoravne podjele, koja je naglašena bijelim, u odnosu na nježno žutu boju fasade. U svojoj elevaciji molvarska crkva posjeduje ponešto od duhovne vrijednosti gotičkih građevina, pa tako po svom duhu pripada arhitekturi romantizma, s kojom se Franjo Klein pobliže upoznao asistirajući kao graditeljski pomoćnik pri izgradnji objekata na bečkom Ringu. Na srednjem dijelu pročelja diže se visoki četverougaoni zvonik, što se u svojoj osnovi prostorno izdvaja izvan pročelja.

Summary

The parish church. The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary was built on a hill called Krbuljin between 1853 and 1862. It was designed by architect Francis Klein. It is one of the biggest parish churches in Croatian rural areas and one of the most important sacral buildings of Romanticism in Croatia. The total length of the church is 43m, the width in the transept area 27m, and the height of the nave around 15m. The Molve church is a single-aisle building with a rectangular apse and single tower dominating the main facade. The church interior is decorated with 36 frescoes whose author is Zagreb painter Marko Antonini.


Kapelica Čudotvorne Majke Božje Molvarske

 Stara proštenjarska župna crkva srušena je oko 1890. godine. Imala je 3 oltara. Bila je duga 25 i široka 8 metara, debelih i čvrstih zidova, s drvenim tornjem u pročelju i šindrom prekrivenim krovištem. Danas o njenoj veličini možemo suditi samo iz šturog opisa, koji svjedoči o izuzetnoj vrijednosti ovog srednjovjekovnog spomenika, koji bi, da je kojim slučajem bio sačuvan, predstavljao najstariju crkvu Srednje Podravine.

Na njezinom mjestu sagrađena je  kapela koja postoji i danas, a u njoj se tijekom godine čuva kip Majke Božje Molvarske. Svake godine kip se, u velikoj procesiji 15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe ili Velike Meše, donosi u župnu crkvu. Nova kapelica sagrađena je 1900. godine u stilu neogotike. Pet godina kasnije prizidana joj je sakristija, a na krovište postavljen kameni kip Majke Božje Lurdske. Sljedeće godine, 7. srpnja 1901., čudotvorni kip Majke Božje Molvarske u svečanoj djevojačkoj procesiji prenesen je duž Marijanske ulice, iz župne crkve u novosagrađenu kapelu, uz prisutnost 10 000 vjernika iz cijele Podravine, Zagreba, Koprivnice, Križevaca, Bjelovara, Virovitice i susjednih mađarskih krajeva, što je zabilježio Katolički list od 25. srpnja 1901. godine.


Čudotvorni kip Majke Božje Molvarske

U 16. stoljeću selo Molve proživljava svoje najteže dane, budući da Turci, nakon pada Virovitice 1552. godine, prodiru i u središte Podravine. Pritom uništavaju sva materijalna dobra, pale kuće i crkve, a ljude odvode u ropstvo. U paničnom strahu, ljudi bježe tražeći sigurnija prebivališta. U crkvi se nalazio kip Majke Božje Molvarske koji je načinjen od lipovog drveta, a predstavlja Majku Božju s Djetetom. Kip potječe iz ranog srednjeg, a Molvarci su ga dobili od redovnika iz samostana preko Drave. Kad su napuštali selo, zakopali su kip u zemlju blizu kapelice vjerujući da će se ubrzo vratiti i opet ga iskopati. Ali njihovo progonstvo se odužilo tako da su oni koji su ga zakopali u progonstvu i umrli. Kip je bio zaboravljen, a u međuvremenu naraslo raslinje sakrilo je mjesto na kojem je zakopan. 

Prema legendi, vol gazde Škripelja svojim je rogom zaparao zemlju i iskopao Bogorodičin kip. Glas o čudesnom pronalasku kipa ubrzo se proširio krajem, pa je narod već u 17. stoljeću počeo hodočastiti kipu i svetištu. Kanonska vizitacija iz 1665. godine govori o crkvi Blažene Djevice Marije u Molvama i oltarnom kipu Marija s Isusom u naručju, te spominje kako punih 160 godina crkva nije kanonski pregledana. 
Podravci rado dolaze svojoj Majci Božjoj i to ne samo pojedinačno već u velikim procesijama. Zapisano je da su vjernici đurđevačke i virovske župe 1806. godine, kada je među ljudima vladala kuga, učinili zavjet da će svake godine hodočastiti k Majci Božjoj u Molve iz zahvalnosti za primljene milosti. Broj stanovnika se polako povećavao, a zbog poslova na siječi šuma dolazili su radnici iz Zagorja, Međimurja, Slovenije i Mađarske. Tako je dolazilo do miješanja stanovništva, a prema izvršenom popisu iz 1825. godine, u selu je bilo 119 kuća, sa 1368 stanovnika. Godine 1842. selo broji 1827 stanovnika. 

Sculpture of the Blessed Virgin Mary

            The village became a pilgrimage centre primarily due to a late Gothic sculpture of the Blessed Virgin Mary holding the Christ Child which was made probably in the late 15th century.

The statue is made of linden wood and exposed in the chapel. The largest pilgrimage to Molve is on 15th August, when sculpture in procession is passed to the church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary.


Sveta Filomena u Molvama

Filomena je grčka princeza iz Nikomedije. Njeni roditelji, koji su članovi grčke kraljevske kuće, dugo vremena nisu mogli imati djecu. Molili su se poganskim bogovima, da dobiju dijete. Kraljevski liječnik Publije poručio im je, da se mole kršćanskom Bogu i da će im se tako ispuniti želja. Tako se i dogodilo, te su prešli na kršćanstvo. Uskoro im se rodila djevojčica, koju su nazvali Filomena. Odgojili su je u kršćanskom duhu. Kada je imala 13 godina, rimski car Dioklecijan pozvao je njene roditelje u Rim, jer je želio pripojiti Rimskom imperiju njihov polis. Dioklecijan se zaljubio u Filomenu, zbog njene tjelesne ljepote i lijepog ponašanja i želio je oženiti je, nudeći njenim roditeljima veliko bogatstvo i slobodu njihove države, ako pristanu. Pristali su, ali Filomena je odbila, jer se prije toga zavjetovala na djevičanstvo Isusu Kristu. Usprkos učestalim nagovaranjima, Filomena nije promijenila mišljenje, poslana je u tamnicu, gdje je čekala pogubljenje. Tamo joj se ukazala Djevica Marija i poručila joj, da izdrži patnje, jer je čeka vječni život. Nakon više od mjesec dana u tamnici, pokušali su je pogubiti, ali im je tek nakon nekoliko pokušaja to i uspjelo, jer su se događala čuda, koja su sprečavala njeno pogubljenje. Štovanje sv. Filomene prisutno je u Molvama već od 1915. godine. Tada je naime molvarski župnik Blaž Tomašić nabavio svetičin kip i položio ga ispod oltarne menze. Sv. Filomena je prikazana u ležećem položaju. Nisa oltara je bila otvorena sve do kraja II. vatikanskog sabora 1965. kada je zbog litugijskih razloga zatvorena. Štovanje sv. Filomene tijkom vremena je zaboravljeno, no novi zamah dali su mu o. Ivan Poleto i o. Martin Dretvić, župnici. Od 2008. godine na posljednju subotu u mjesecu siječnju organiziraju se hodočašća u Molve. Sv. Filomena liturgijski se slavi 11. kolovoza.

Saint Philomena

http://en.wikipedia.org/wiki/Philomena

Izvor: http://www.zupa-molve.com  i  http://www.molve.hr

 
preskoči na navigaciju