preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
ŽUPANIJSKI PROJEKTI

 

 

Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

       

  

  S P O N Z O R

 

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

      

   

   

Oglasna ploča
KNJIGA MJESECA

          KNJIGA MJESECA

  "Druga obala" Mirjane Buljan

 

R.I.V.E.R.S.

      
 

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

bakini kolači

Stranicu Bakini kolači za vas pripremila: Dubravka Jaković


 

Pogačice od čvaraka

Tijesto:
           50 dag mekog brašna

            20 dag  mljevenih čvaraka
             ½ male žličice soli
             ¼ žličice papra
            ½ žličice cimeta    
             2 žlice vrhnja
             2 jaja
                limunov sok i korica

Priprema: Zamijesite tijesto od svih sastojaka i neka odstoji 1h. Zatim razvaljajte 1 cm debelo tijesto i časom režite polumjesece ili krugove.
Možete posipati kimom ili krupnom solju.
Ispecite.

Zapisala: Mateja Ivančan, 7. b

Scones with pork crisps (cvarci)

 

·                     200 g cvarci
                     
500 g all purpose flour
                     
1/2 tsp salt
                     1/4 tsp pepper
                      ½ tsp cinnamon
                      2 tbsp sour cream
                     2 eggs
                     Lemon juice  and zest of ½ lemon

1. Finely grind cvarci and combine them with all ingredients.
2. Knead until you form smooth dough. Let it stand for about 60 minutes.
3. Roll out dough cut out scones using a round cookie cutter and place them onto a baking sheet. You can sprinkle them with cumin or salt. Preheat oven to 180 C. Bake for 20-25 min.


Kašnjaki slani i slatki

Tijesto:
       
500 g brašna (tri pune šake brašna)
                na vrh noža soli
       0,1  l  mlake vode
                žlica ulja
Nadjev:
      300 g prosene kaše
      100 g šećera
       0,1 l ulja
              malo soli

Priprema:
Od brašna, vode, soli i ulja umijesite tijesto, razdijelite ga na dva dijela i ostavite da počine 15 min. Prosenu kašu skuhajte u vodi, pošećerite, pouljite i samo malo posolite. Tijesto razvucite u dva mlinca, poškropite ga uljem, nadjenite kašom i savijte. Savijene kašnjake pecite.

 

Components:

500 g of wheat flour
3 g of salt
1 ml of lukewarm water

1tbsp oil

For the filling:

300 g millet porridge
100 g sugar
0.1 l oil
pinch of salt

Mix flour, salt and water into the dough. The dough divide into two parts. Leave it to rest for 15 minutes. Cook  porridge drained it, put a little bit of salt and oil. Roll out the dough, put a little bit of oil on it and then put the porridge on the dough. Roll it up and bake it.


Gorička pogača

Sastojci:
       1500 g pšeničnog brašna
            1 litra mlijeka
       10 g soli
     500 g oraha
     100 g šećera

Priprema:

Od brašna, mlijeka i soli zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga u veliki mlinac debljine 3-4 mm, polovicu pospite zašećerenim orasima, stučenim u «možđaru», i preklopite drugom polovicom tijesta. Tada ga ponovno razvaljajte i preklopite. To ponavljajte više puta, sve dok ne dobijete veličinu koja odgovara veličini tepsije u kojoj ćete pogaču peći. Umjesto oraha možete upotrijebiti mak. Pečenu pogaču poškropite vodom.

Nekada su se ovakve pogače pekle izravno na «taracu» krušne peći .

 


Salenjaki

 Tijesto:
       1 kg brašna
       4 žumanjka
          na vrh noža soli
       1 žlica masti
       1 žlica šećera u prahu
          sok i kora limuna
          voda
Za premazivanje:
 500 g mljevenog sala
Fil:
          pekmez po izboru ( najbolje domaći od šljiva)
Za posipanje:
          šećer u prahu
          vanilin šećer

Priprema:
U sredini brašna napraviti udubljenje,pa u njega staviti žumanjke, mast, sol, sećer, sok i koru od limuna. Postepeno dodajete vode. Zamijesiti tijesto malo mekše tako da se lijepo može razvući u  koru debelu oko pola cm. Premažite površinu kore 1/3 sala. Preklopite koru prvo s desne strane do pola,a zatim sa lijeve. Poslije toga preklopiti tijesto od sebe,pa prema sebi,uvijek po trećinu površine.

Ostaviti da stoji 15 min, razvucite koru, pa ponovite potpuno isti postupak premazujući sada drugom trećinom sala. Preklopiti na isti način i neka odstoji još 15 min. Ponoviti isti postupak još jednom.

Tako preklopljeno tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru da prenoći.

Sutra razvući tijesto debelo oko 1 cm (malo manje) i izrezati na pravokutnike veličine oko 8x5 cm. Na sredinu svakog staviti malo pekmeza i preklopiti uzom stranom. Peći ih na višoj temperaturi dok ne porumene. Ohlađene uvaljati u mljeveni šećer u koji je umiješan yanilin šećer.
Možeš oblikovati i u kifle.


Digana pogača

Sastojci:

Za kvasac:
       10 g šećera (1 žlica)
       30 g  brašna
       50 ml mlijeka
       20 g svježeg kvasca
Tijesto:
     500 g brašna ( glatko )
          ½ žličice soli
           2 žumanjka
           1 jaje
 180-200 ml mlijeka
      30 g šećera
      50 g maslaca
Nadjev:
    500 g oraha
  200 ml mlijeka
   150 g šećera
            vanilin šećer
Za premazivanje:
         1 jaje

Priprema:
U malo mlakog mlijeka otopite šećer, dodajte brašno i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i ostavite t na toplom mjestu neka se diže. U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanjak i jaje razmućeno s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac i dignuti kvasac. Dobro izmijesite dok se ne pojavi glatko (mekanije) tijesto. Zdjelu po dnu pospite brašnom, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen. U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, dodajte šećer i vanilin šećer. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugačke koliko i tepsija, namažite nadjevom, savijte, stavite u tepsiju, pokrijte i ostavite da se opet diže.

Dignute pogače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na temperaturi oko 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajem.

 

Walnut-roll 

Ingredients:

For yeast
10 g sugar (1 tbsp)
30 g flour
50 ml warm milk
20 g fresh yeast

For the dough:

500 g all purpose flour
½ tsp salt
2 yolks
1 egg
180-200 ml milk
30 g sugar
50 g butter

For the filling:

500 g ground walnuts
200 ml milk
150 g sugar
1 packet (10 g) vanilla flavoured sugar (if unavailable, use 1 tsp vanilla extract)
1 egg for the egg wash

Preparation:

 First, crumble fresh yeast with warm milk, sugar and flour. Let rise for 15 minutes, covered with clean kitchen towel, until frothy.

In separate bowl combine flour with salt, melted butter and sugar, add yolks and 1 whole egg, and yeast mixture. Knead until soft dough forms. Let rise in an oiled bowl, covered with clean kitchen towel in a warm place until doubled in size (about 1 hour).

In the meantime, make the filling: combine ground walnuts with sugar and vanilla sugar. Add boiling milk and combine everything. Let cool until you roll out the dough.

Risen dough divide in two equal parts. Roll out each part onto floured surface into a rectangle (that fits the size of your baking pan). Spread with filling, leaving 1 cm border uncovered. Starting at long side, roll up, pinching seam to seal.

 Preheat oven to 392 F (200 Celsius).

Place rolls seam side down in a greased baking pan. Put it in a warm place for a few minutes. Brush with whisked egg and bake for about 40 minutes.


Voglaši

Sastojci:

1kg brašna
2dl vrhnja
1 margarin
4 žlice šećera
malo soli

Priprema:

Sve navedene sastojke dobro izmijesite, stavite na brašnom posipanu podlogu i razvaljajte tijesto na 1cm debljine. Narežite tijesto na rombiće, ukrasite mrežicom, stavite u tepsiju i pecite na temperaturi 180C.
 

preskoči na navigaciju