preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
Vrijeme sada - Molve


   

 weather online - Molve

Vrijeme dodatak
YoWindow.com yr.no
Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

anketa-questionnaire
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?


dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

       

  

  S P O N Z O R

 

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

      

   

   

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
KNJIGA MJESECA

  
           Book of the month

R.A.I.N.B.O.W.

OSNOVAC

     

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

legende - svetište

The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

uređenost Molva

      
European Competition for towns and villages in bloom

molvarski "meljin"

     
            Mill model in Molve

poznate ličnosti

     
Famous people from Molve

LEGENDE

     

           legends

OŠ Molve - KUD Molve

      
Primary school Molve - folklore

Galerija "Marijan Jakubin"

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

 

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO MOLVE

     Kulturno umjetničko društvo Molve djeluje od 1965. godine. Formirano je pet sekcija u kojima je aktivno oko stotinjak članova različite starosne dobi od 10 do 60 godina.

     Posebnost je velika povezanost KUD-a Molve i Osnovne škole Molve. Naime, to je spona koja povezuje ne samo članove već i Upravni odbor, a kroz dugo vrijeme i voditelje.  To je jedna kudoškolska obitelj od samog osnutka društva do danas. Naime društvo je i osnovala skupina učitelja Dorica Grobenski, Mario Hodić i Ljubica Budaj. Nakon jedne kraće stanke u ratnim godinama ponovno je rad pokrenuo učitelj Zdravko Paša, a onda nastavili, ponovno većina Upravnog odbora i voditelja, učitelji Dubravka i Ivan Jaković, Katica Ištvan, Marina Sabolović, Mirela Paša, Dražen Štefan, Ružica Tuba te djelatnice škole Spomenka Žufika i Kata Crnjak.

 Zanimljivost je i što su mnogi aktivni članovi zapravo cijele obitelji. Takvih je kroz rad bilo desetak. Zajedno plešu, pjevaju i glume roditelji i djeca, unuke i unuci s bakama i djedovima. Kao da se članstvo u KUD-u Molve u mnogim  obiteljima  generacijama nasljeđuje. U radu sudjeluju i grupe prijateljstava i kumstava što je također važno i vrijedno. Te obiteljske, poslovne i prijateljske veze baza su dobrog funkcioniranja. Time se ponosimo i to je zasigurno ono što održava i povezuje Kulturno umjetničko društvo Molve i zbog čega će nadamo se ono još dugo djelovati.

        U društvu djeluju dvije folklorne sekcije, ženski pjevački zbor, tamburaški sastav  i dramska sekcija. Kroz glazbu, pjesmu i ples društvo njeguje narodne običaje i cjelokupnu kulturnu baštinu Podravine, Zagorja i Međimurja. Nastojimo očuvati izvornost u svakom pogledu od izvornih nošnji do izvedbe te instrumenata.

     Kulturno umjetničko društvo Molve sudjeluje na raznim manifestacijama i u obilježavanju svih važnijih dana u Općini Molve, ali i u okolici. Sudjelujemo na svim natjecanjima, susretima i  smotrama na Županijskom, ali i na državnom nivou.  Gostovali smo i izvan granica naše domovine dva puta u Njemačkoj, Madžarskoj i nedugo u  Poljskoj na europskim susretima folklora.

 Folklorna sekcija je sudionik najvažnijih manifestacija izvornog folklora u Hrvatskoj kao što su Vinkovačke jeseni 1994.,  2003. i 2010., Đakovečki vezovi 2007.,Valpovački susreti 1997.g., Državna smotra dječjeg folklora u Trogiru 2004., Brodsko kolo u Slavonskom Brodu 2005., Ivanečki kresovi u Đakovu 2006., Zadarska smotra folklora 2006., Jesen u Baranji 2007.,  Zapovijed pod lipom 2008., te na Međunarodnoj zagrebačkoj smotri folklora 1966., 1994. i  2006. g.. Prvo mjesto i novčana nagrada osvojena je u Poljskoj na 9. europskim susretima folklora.  Stalni su sudionici  Podravskih motiva i Dana travnjaka u županijskom središtu, Koprivnici.

Svake godine u rujnu tradicionalno se održavaju  Molvarski susreti folklora koji s godinama postaju međunarodni i višednevni.

Voditelj: Željko Popec

     Ženski pjevački zbor djeluje od 2000. Sudionik je  Državnih susreta  malih vokalnih sastava Marija Bistrica 2006., Petrinja 2008., manifestacija „Kej su jeli naši stari“ Vrbovec 2005.,Festival marijanskih pjesama u Metkoviću 2006., Koncert pučkih marijanskih pjesama u crkvi sv. Katarine u Zagrebu 2006., 3. Susreti pjevačkih sastava Bistrički Laz 2008. Dobitnik je  Općinskog priznanja 2008.

Unatrag dvije godine sudionik je Smotre duhovne i sakralne glazbe u Varaždinu. Zbor uveličava sva kulturna zbivanja u mjestu.

Broji sedamnaest članica.

Voditeljica: Sanja Kovačić  

  Mlađa folklorna sekcija osnovana je 2006. Sudjelovala je na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini 2007. i na Međunarodnom festivalu dječjeg folklora u Zagrebu 2008.

Trenutno okuplja  dvadesetak osnovnoškolaca.

Voditelj: Ivica Tuba

Pratnja folklornim sekcijama i ženskom pjevačkom zboru  je tamburaški sastav sa desetak članova. Pri izvedbi sastav ponekad koristi  i tradicijska  glazbala. Uz tambure koristi i gajde, violinu ili pak cimbal.

Voditelj: Petar Kovačić

    Dramska sekcija proslavila je desetljeće rada. Sudjelovala je na Državnom natjecanju kazališnih amatera u Karlovcu. Izvode humorne drame na kajkavskom narječju domaćeg autora i redatelja Ivana Jakovića kao što su  Gde ima dima, ima i jognja; Brak neje mrak (ili morti je); Kolo (ne)sreće i slično za koje je i nagrađen za najbolju režiju, izvedbu i tekst na Županijskoj smotri u Koprivnici. Tematika drama je svakodnevica nekad i danas. Sekcija broji desetak članova, a vodi ju Ivan Jaković.

U proteklih  desetak  godina, održano je 14 premijera, te sveukupno 62 nastupa.

  Mirela Paša, predsjednica /učiteljica/     Dubravka Jaković, tajnica /učiteljica/ 

 048 892-121, 091 529 58 27                           048 892 – 408, 091 930 55 13

preskoči na navigaciju