preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
Vrijeme sada - Molve


   

 weather online - Molve

Vrijeme dodatak
YoWindow.com yr.no
Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

anketa-questionnaire
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?


dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

       

  

  S P O N Z O R

   

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

      

   

   

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
KNJIGA MJESECA

  
        Book of the month

OSNOVAC

     

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

legende - svetište

The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

uređenost Molva

      
European Competition for towns and villages in bloom

molvarski "meljin"

     
            Mill model in Molve

poznate ličnosti

     
Famous people from Molve

LEGENDE

     

           legends

OŠ Molve - KUD Molve

      
Primary school Molve - folklore

Galerija "Marijan Jakubin"

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
GOSTOVANJE PARTNERA PROJEKTA „R.A.I.N.B.O.W.“
Autor: Ivan Jaković, 10. 12. 2018.

U tjednu od 3. do 7. prosinca Osnovna škola Molve je ugostila učitelje i učenike iz Finske, Poljske, Njemačke, Španjolske i Grčke, inače partnere u Erasmus+ projektu „R.A.I.B.O.W.“ (Reading Awakens Imagination, Nourishes Brain, Opens World = Čitanje budi maštu, hrani um, otvara svjetove). Za svaki dan u tjednu su za sudionike projekta bile organizirane razne zanimljive aktivnosti.


U ponedjeljak je organiziran svečani program dobrodošlice u multimedijskoj dvorani škole gdje je pjevao školski zbor u pratnji tamburaša, a izveli su i himnu projekta naziva „R.A.I.N.B.O.W.“. Prisutnima su se obratili ravnatelj škole Ivan Jaković, koordinatorica projekta u školi Molve Mirjana Kelemin te glavni koordinator projekta Antonio Zamora Ubeda. Nakon toga su učenici u pratnji svojih učitelja sudjelovali na satovima dobrodošlice kako bi vidjeli kako izgleda jedan školski sat. Uslijedila je prezentacija „Nice to meet you“ na kojoj su svi predstavili mjesto i školu iz koje dolaze te ostale zanimljivosti vezane uz njihovu zemlju. Naša prezentacija mjesta je uključila i turističko vođenje i upoznavanje Molva, tako da su sudionici nakon aktivnosti u školi obišli galeriju i crkvu te posjetili zgradu općine gdje ih je dočekao načelnik.

Na početku drugog dana u školi im je predstavljen rječnik na svim jezicima partnera kojim su se sudionici mogli svakodnevno koristiti kako bi lakše međusobno komunicirali, a krajem tjedna je održan zanimljiv kahoot kviz da provjere koliko su naučili. Ostatak utorka je bio rezerviran za upoznavanje Đurđevca i druženje s književnicom Božicom Jelušić u kuriji Barnagor. Kustosi Starog grada su sudionike sproveli kroz Interpretacijski centar Picokijade i novootvorenu izložbu Marca Chagalla, a kasnije su se družili sa životinjama iz Hrvatske Sahare. U kuriji Barnagor su ih dočekali književnica Božica Jelušić i njezin unuk Leo Filip te ih upoznali s poviješću kurije i kako se ona razvila u živo mjesto susreta s učenicima, učiteljima i raznim umjetnicima.

Srijedu su sudionici proveli u Hlebinama, kolijevki naivne umjetnosti. Predstavljeno im je slikanje na staklu, a posjetili su i galeriju Ivana i Josipa Generalića. Put su nastavili prema Koprivnici i upoznavanju Koprivnice uz turističku vodičku. Kako se posložilo da gostuju u tjednu kada sv. Nikola šeće mjestima i dijeli darove dobroj djeci, tako je navečer u školskoj knjižnici održano čitanje sv. Nikoli. Svaka škola je pripremila kratku priču ili običaj vezan uz sv. Nikolu ili Santa Clausa na svojem jeziku i pročitala okupljenima. Svi učenici su to vrlo dobro izveli i tako prizvali sv. Nikolu koji im je podijelio darove, dok su učitelji za poklon dobili zlatne šibe od krampusa. Ovom događaju se odazvao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji se i obratio okupljenima s prigodnim riječima zaželjevši im puno uspjeha u projektu, ugodan boravak u Molvama te sretan i blagoslovljen Božić i Novu godinu. S istim željama se obratio i Martin Tuba, zamjenik načelnika, ali i otac učenika koji su uključeni u projekt. Večer se završila domjenkom za sve sudionike projekta i roditelja učenika koji su uključeni u projekt i koji su ugostili učenike iz stranih zemalja.

U četvrtak su se sve aktivnosti odvijale u školi. Najprije se provjerilo koliko su sudionici projekta usvojili hrvatski jezik u tih nekoliko dana boravka u Hrvatskoj. Za sudionike su osmišljena razna pitanja u kahoot kvizu, a po imenu prvonagrađenog vidi se da je gradivo dobro usvojeno. Kako je jedna od kasnijih aktivnosti projekta osnivanje čitateljskog kluba u školama partnerima, za njih je predavanje i radionicu održala Nikol Bali. Nikol je bila voditeljica dvaju čitateljskih klubova u gradu u kojem je studirala te samim time odličan izbor za voditeljicu ove radionice. Nakon radionice učenici su se razgibali na satu tjelesne kulture kako bi bili spremni na posljednju radionicu taj dan, a bila je to prezentacija kulturnog nasljeđa Molva: glazbala, pjesme, ples i tradicionalna odjeća. Sudionici su s oduševljenjem prihvatili ponudu da se obuku u molvarsku tradicionalnu nošnju i otplešu narodne plesove i pjesme, a nije im bio problem ni zasvirati na narodnim instrumentima. Prezentacija je završila podjelom potvrda o sudjelovanju svim partnerima.

Posljednji dan boravka u Hrvatskoj su iskoristili za upoznavanje našeg glavnog grada. U Zagrebu su najprije obišli Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u kojoj je postavljena izložba o glagoljici, a povodom Europske godine kulturne baštine. Sljedeća destinacija bio je Europski dom Zagreb gdje ih je dočekala Renata Bačić, voditeljica projekata Europske unije, i gdje je održana prezentacija projekta pred odazvanim veleposlanicima iz Poljske, Španjolske i Finske. Događaju se odazvala i Maja Zrnčić Dim, koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja iz Ministarstva kulture. U poslijepodnevnim satima sudionici su uz stručno vodstvo upoznali zagrebački gornji grad, a slobodno vrijeme su iskoristili za uživanje u zagrebačkom adventu. Kako su letovi za povratak bili zakazani tek sljedeći dan, noć su prespavali u Zagrebu. Zagrebački holding je odlučio sponzorirati smještaj za učenike i učitelje projekta u hostelu Grad mladih.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju ovog gostovanja; roditeljima koji su srdačno primili pod krov učenike i brinuli o njima tih nekoliko dana kao da su njihovi, sponzorima koji su olakšali cjelokupnu organizaciju, načelniku na financijskoj pomoći i svima ostalima koji su svojim angažmanom pripomogli. Hvala!  

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju