preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
Vrijeme sada - Molve


   

 weather online - Molve

Vrijeme dodatak
YoWindow.com yr.no
Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

anketa-questionnaire
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?


dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

       

  

  S P O N Z O R

   

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

      

   

   

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
KNJIGA MJESECA

  
        Book of the month

OSNOVAC

     

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

legende - svetište

The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

uređenost Molva

      
European Competition for towns and villages in bloom

molvarski "meljin"

     
            Mill model in Molve

poznate ličnosti

     
Famous people from Molve

LEGENDE

     

           legends

OŠ Molve - KUD Molve

      
Primary school Molve - folklore

Galerija "Marijan Jakubin"

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Autor: Ivan Jaković, 11. 10. 2017.

U ponedjeljak 9. listopada u školi se obilježio Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje prilikom čega su razrednici sa svojim razredom organizirali niz aktivnosti te ih proveli taj dan. Vrijeme provedbe aktivnosti bilo je samo uvod u program obilježavanja kojeg je osmislila vjeroučiteljica Ivana Seleš, a spremljenu hranu i plodove zemlje blagoslovio kapelan Filip Pušić.


Učenici prvog razreda su čitali strip priču „Od zrna do kruha“ te izrađivali bedževe od zrna kukuruza.

Učenici drugog razreda su upoznali zagonetke o kruhu, pjevali pjesmu Mlinar, glazbenu igru Pekar, čitali pjesmu „Što radi pekar?“, gledali crtani film „Kako je Ana kupila kruh“, rješavali kreativne zadatke na listiću, a vezano za projekt "Pravilna prehrana i zdravlje" probali "zdrave kruhove" koje su im ispekle mame (heljdin, kukuruzni, integralni, crni sa sjemenkama, raženi,  kruh od tri vrste brašna,...), zatim su izradili plakat s nazivima i fotografijama "zdravih kruhova" kako bi i ostale učenike naše škole potaknuli da više jedu "zdraviji kruh", proučili i istaknuli sastojke i način pripreme (koje nam mame napisale) te podijelili „zdrave kruhove“ i drugim učenicima škole.

Učenici trećeg razreda su Dane kruha obilježili kao jednu od aktivnosti razrednog projekta "Djeca čuvari baštine". Mame su pripremile i poslale tradicionalna jela. Tako su se na njihovom stolu našle različite zlevanke ili cicvare, orehnjače, digani kolač s kakaom, virovska mazanica, presna mazanica s kukuruznim brašnom,  digana kukružnjača s orasima, voglaši, pita sirnica i zeljanica iz Bosne i Hercegovine, kruh namazan s masti i posipan s paprikom ili šećerom, slavonske poderane gače, kukuruzni i bijeli kruh, a od pravih težačkih jela imali su domaće krpice sa zeljem, grah zapečen na kukuruznom brašnu, pečeno zelje i pečeni špek i još kojekakvih kolača i peciva. Jela su degustirali i iznijeli svoja mišljenja o okusima, a nakon toga su slijedili opisi jela kako bi saznali za koje su mjesto karakteristični i od kojih se namirnica sastoje. Zaključili su da je sastojak gotovo svih jela svinjska mast, hrana im je bila vrlo ukusna i smatraju da su se naši preci hranili zdravije nego mi danas.
Nakon toga su čitali pjesmu o kruhu, slušali zvukovnu priču mlinova iz Rastoka, pjevali o brašnu i mlinaru, tjeloglazbom oponašali vodopad, mlinsko kolo, kamen koji drobi zrno i puhanjem su hladili friško pečeni vrući kolač.

Učenici četvrtog razreda su čitali tekst vezan za Dane kruha „Lukin kruh od sedam kora“ te objašnjavali značenje izreka vezanih za kruh, a zatim se bacili na kreativni dio izrađivanja mozaika na kartonu od raznobojnih sjemenki.


I učenici viših razreda bili su vrijedni te su vrijedno pripremili i ukrasili košare s jesenskim plodovima te pladnjeve s kolačima i pecivima kako bi se ukrasio stol u holu škole kojega je kapelan blagoslovio.


Učenici 5.a razreda su izrađivali listiće na štapićima kojima su ukrasili stol u holu, uredili su svoju učionicu te se za nagradu počastili proizvodima koje su pripremili roditelji. Isto su napravili i učenici 5.b razreda koji su iskušavali razna slatka i slana peciva u izradi njihovih mama te su ukrasili košare s jesenskim plodovima koje su svoje mjesto našle na stolu u holu. 

Učenici šestog razreda su bili marljive pčelice i pripremali medenjake u školskoj kuhinji kojima su se pogostili učenici i djelatnici škole, a moći će se kupiti i na Medvenom denu u Đurđevcu ove subote, 14. listopada. Više o tome pročitajte u vijesti „Radionica izrade medenjaka – Medenjaki z molvarske škole“.

Razrednica 7.a razreda je sa svojim učenicima prisustvovala na radionici izrade medenjaka te su se družili s učenicima šestog razreda. Osim što su nešto novo naučili, dobro su se i zabavili praveći medenjake za korisnu svrhu. Učenici 7.b razreda družili su se u svojem razredu kušajući razne proizvode koje su ispekle njihove mame i koje su učenici donijeli u školu.

Učenici 8.a razreda povezali su obilježavanje Dana kruha s profesionalnom orijentacijom te su proučavali zanimanja poljoprivrednik i pekar, a na kraju se i počastili proizvodima koje su donijeli od kuće.

Učenici 8.b razreda s razrednicom Marijom Halaček povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje i kruha proveli su volontersku akciju – pospremanje kukuruza na obiteljskom gospodarstvu obitelji Mije Lončara u Gornjoj Šumi. U samo dva školska sata učenici su s veseljem pospremili punu prikolicu kukuruza. Simbolična akcija imala je cilj: aktivno uključivanje u život i rad svoje okoline, razvijanje radnih vještina i empatije prema drugima. Ujedno je i tradicionalno obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje proteklo izravnim doticajem s tako važnim plodom naše podravske ravnice – kukuruzom.


Nakon odrađenih aktivnosti u 11:30 u holu škole je održan kratki program kojega je osmislila vjeroučiteljica Ivana Seleš s učenicima nižih razreda te vjeronaučnom grupom, a kapelan Filip Pušić je blagoslovio hranu i plodove kojima je stol bio ukrašen. Nakon blagoslova i programa, učenici i djelatnici škole su se počastili blagoslovljenom hranom.

Za lijepo ukrašen pano koji je dodatno istaknuo obilježavanje Dana kruha zaslužan je učitelj likovne kulture Zvonimir Haramija te vjeroučiteljica Ivana Seleš.Izvor: Školska knjižničarka Ana Molnar Šadek


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju