preskoči na sadržaj

Osnovna škola Molve

Login
Vrijeme sada - Molve


   

 weather online - Molve

Vrijeme dodatak
YoWindow.com yr.no
Tražilica - search
Kalendar - calendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

anketa-questionnaire
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?


dnevni tisak, časopisi

    newspaper, journal
  

    

  

  

       

  

  S P O N Z O R

   

dječji i obiteljski portali

 children and family portals
 

   

   

   

   

  

      

   

   

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
KNJIGA MJESECA

  
        Book of the month

COMENIUS

 

EKO GRUPA

UČ. ZADRUGA "Mlin"

   

legende - svetište

The Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

uređenost Molva

      
European Competition for towns and villages in bloom

molvarski "meljin"

     
            Mill model in Molve

poznate ličnosti

     
Famous people from Molve

LEGENDE

     

           legends

OŠ Molve - KUD Molve

      
Primary school Molve - folklore

Galerija "Marijan Jakubin"

OŠ Molve - MLK - Naiva

stara molvarska jela


   old recipes from Molve

Poveznice - link

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KNJIŽEVNI SUSRET S KNJIŽEVNICOM BRANKOM PRIMORAC
Autor: Ivan Jaković, 30. 5. 2017.

U ponedjeljak 29. svibnja posjetila nas je poznata zagrebačka književnica za djecu i mlade Branka Primorac. Susretu su prisustvovali učenici od 4. do 8. razreda pošto je njezina knjiga „Ljubavni slučaj mačka Joje“ na popisu lektire za 5. razred. Još je jedna njezina knjiga uvrštena na popis lektire, a riječ je o knjizi „Maturalac“ za koju je dobila i nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman 1993. godine.


Iz najave koju su vodile učenice sedmog razreda Franciska, Karmen i Lidija, saznali smo općenite informacije o književnici.

Branka Primorac je rođena Zagrepčanka – u Zagrebu je odrasla, školovala se, radila, udala se i rodila dvoje djece. Kad je bila klinka, jedan joj je dečko rekao da ona mora biti novinarka kad odraste i to joj se urezalo u sjećanje pa kad je došlo vrijeme da se odluči za zanimanje, odabrala je novinarstvo. Stažirala je u redakciji Večernjeg lista gdje je dobila i zaposlenje, a kasnije je postala urednica rubrike za kulturu. Dugi je niz godina bila mentorica za novinarski izraz na Lidranu, a djelovala je i kao mentor novinarske radionice u Školi naprednog stvaralaštva „Novigradsko proljeće“.

Prvi rad koji je objavila zvao se „Kineski paviljon“ objavljen u dječjem časopisu „Radost“ kada je bila 4. razred osnovne škole, a prve prave književne radove je objavljivala u časopisu za mlade „Tina“. U 1993. godini izdana su joj dva romana: „Mama, pazi pas!“ i „Maturalac“. Nakon njih je izdala još šest knjiga za djecu i mlade, dvije knjige za odrasle i jedan priručnik „Novinarstvo u školi“. Godine 2001. dobila je nagradu za najbolju knjigu za odrasle s temom iz Domovinskog rata „Perešin, život i smrt“, a za dječji roman „Zvonka Zmaj i Tri kavalira“ 2012. godine osvojila je nagradu „Anto Gardaš“ te međunarodno priznanje. Posljednja knjiga za djecu i mlade koju je izdala je „Moj brat živi u kompjutoru“.

Nakon što je ispričala neke zanimljivosti iz svog života iz čega smo saznali da joj je žuta boja najdraža i zašto joj je najdraža, kako je nastala knjiga „Maturalac“ i druge zanimljivosti koje nismo saznali iz najave, došlo je vrijeme za pitanja učenika, a njih je bilo mnogo. Zbog njihove znatiželje smo saznali o čemu govori knjiga „Moj djed astronaut“, zašto se knjiga „Ljubavni slučaj mačka Joje“ zove ljubavni, a zapravo je dječji krimić, koliko je vremena potrebno da napiše jednu knjigu, koja joj je knjiga od njezinih najdraža, što najviše voli fotografirati, na kojem romanu trenutačno radi i sl.

Nakon susreta su članice novinarske grupe ostale s književnicom nasamo i još malo porazgovarale o njezinom životu, ali je i zamolile da komentira naš školski list „Osnovac“ kako bi bio još bolji.

Zahvaljujemo nakladničkoj kući Alfa i njihovoj promotorici Diani Georgini Kovač što su nam omogućili ovaj susret.Izvor: Školska knjižničarka Ana Molnar Šadek


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju